Kilde: Unsplash
Digitale medier er blevet en uundværlig del af vores hverdag. Via digitale medier holder vi os opdateret, om hvad der rør sig i verden og inden for vennekredsen, mens vi ligeledes finder et hav af måder at underholde os på. Med så mange funktioner kan digitale medier hurtigt gå hen og blive en tidsrøver. Et par simple tiltag kan dog hjælpe med at skabe gode digitale vaner, så det er dig, der har kontrollen over medierne og ikke omvendt.
Hold øje med dit forbrug
For at undgå at bruge mere tid på de digitale medier, end du reelt ønsker, kan det give god mening at holde øje med dit forbrug. Sæt en ramme for, hvor mange timer du vil bruge på de digitale medier. Det kan for eksempel være en ramme på en eller to timer per dag. Benyt dig af en simpel app som QualityTime for at skabe overblik over dit forbrug. Ud over et samlet overblik over forbrug, fortæller appen dig også, hvilke medier du bruger mest tid på. Det kan faktisk være en sand øjenåbner, der for alvor kan rykke ved din adfærd.
Vælg indhold med værdi
En god idé til at begrænse brugen og skabe gode vaner, er at vælge digitale medier med indhold, der skaber værdi for dig. Har du for eksempel en interesse for fodbold og betting, så vælg en side, der giver dig let adgang til nyheder og specifikke odds forslag inden for fodboldens verden. Her går siden lige på og hårdt, når den med odds på 6.00 fortæller, at England står til at blive vinder af det kommende EM. Målet er at skære alt det overflødige fra, så du udelukkende bruger tid på det, der betyder noget for dig. Med andre ord bør du vælge med omhu, hvad det er for noget indhold, du vil afsætte tid til.
Vær nærværende og fysisk til stede
Digitale medier kan give os meget, men de må ikke stjæle vores tid og opmærksomhed, når det kommer til sociale relationer, der udfolder sig under fysisk tilstedværelse. For at være nærværende, når du mødes med venner og familie, er det som tommerfingerregel en god idé at pakke mobilen langt væk. Du har sikkert oplevet en situation, hvor en ven har travlt med at rode med mobilen og glemmer at høre efter, hvad du fortæller. Det er ikke en super fed følelse. Sæt et godt eksempel, og pak mobilen i tasken.
Kilde: Pixabay
Slå forstyrrende notifikationer fra
Som led i at nedsætte dit forbrug og være fysisk til stede, kan du vælge at slå diverse notifikationer fra, så du ikke bliver fristet til at finde mobilen eller tabletten frem i tide og utide. Når du slår notifikationer fra, dikterer du, hvornår du vil bruge tid på at besvare ting som mails og beskeder eller tjekke seneste opslag på Facebook. Især Facebook er en af tidens absolutte største tidsrøvere, og netop af den grund kan det være en god idé at slå notifikationer fra, når det kommer til dette sociale medie.
Med disse fire små tips kan du på simpel vis tage kontrol over dit brug af digitale medier og deri skabe bedre digitale vaner i dit liv.