De fleste større fodboldklubber har i dag indset værdien i at være aktive brugere på sociale medier. Alligevel er der en række udfordringer, som gør, at klubberne har været tilbageholdende eller forhindret i at lægge indhold ud på deres sociale mediekonti. 

Der er mange penge i fodbold, og der er lige så mange penge i sociale medier. En undersøgelse fra Nielsen Sports i 2017 viste, at sociale medier genererer mellem fem og 20 procent af den samlede værdi for sponsorer gennem klubberne. Og klubberne har derfor også været yderst kreative på deres sociale medieprofiler og lanceret spillerinterviews på YouTube, humoristiske spillerprofiler og direkte talkshows med spillerne som gæster. Men sociale medier har også skabt udfordringer, der ikke bare kan skade klubben men også spillerne, hvis man ikke træder varsomt.  

Skepsis mod sociale medier

Men det er ikke alt, som klubberne kan eller vil lægge ud på deres sociale mediekonti. Selvom mange klubber efterhånden har smidt det berømte håndklæde i ringen og accepteret, hvordan verden ser ud i dag, så tog det noget tid, før man helt smed skepsissen over for de sociale medier. Fodboldverdenen har sine egne regler, som til tider kan være meget konservative, og nogle klubber har haft svært ved at slippe den kontrol over markedsføringen, som sociale medier også betyder. Det kan godt være, at marketingafdelingen synes, at det er en fantastisk idé at lægge videoer på Instagram, Facebook og YouTube ”behind the scenes” under træningen, men det er ikke sikkert, at træneren har helt samme holdning. Deres fokus er at beskytte spillerne, taktik og strategi fra omverdenen og rivaliserende klubber, så de er ofte ret så ligeglade med reklameværdien. 

Soccer Ball” (CC BY-ND 2.0) by faungg’s photos

Digitalisering stiller nye krav til klubberne

Internettet og den øgede digitalisering har bragt masser af gode ting med sig inden for sportsbranchen som for eksempel online bookmakere, der gør det nemt at se de seneste fodbold odds, hvor man også kan streame livefodbold fra  nogle af de største fodboldligaer i Europa på computer, tablet eller mobil eller læse de opdaterede nyheder. Men digitaliseringen og de sociale medier, der udvikler sig med lynets hast, stiller også krav til fodboldklubberne, som kan være svære for dem at overskue. De største af klubberne har med tiden ansat flere personer til at administrere og udvikle deres sociale mediekonti eller har outsourcet opgaven, men for mindre og ikke så økonomisk stærke klubber, kan det være en udfordring, man ikke bare løser med begrænsede midler. 

Restriktioner på tv-licens

En sidste forhindring for klubberne på de sociale medier er de sponsorater og partnerskaber, de har indgået. For der kan være restriktioner i forhold til at vise højdepunkter fra kampene, mål eller endda hele kampe på sociale medier. Spillerne skal også på deres private sociale profiler passe på, at de ikke viser sig med konkurrenter til de officielle sponsorer. Men efterhånden har sponsorerne også indset, at al den ekstra eksponering på sociale medier faktisk er ekstra reklame, som ovenikøbet ikke koster dem en krone. De kan være med til at sætte dagsordenen, i stedet for blot at overlade det til tilfældighederne. 

I dag har de fleste klubber heldigvis indset fordelene ved sociale medier, men til gengæld er der mange om buddet, så man skal finde nye måder at skille sig ud på.